Dr Stanislav Grof: ο Ιδρυτής του Holotropic Breathwork™

  Έχουν πει...

"O Dr Stanislav Grof είναι ένας από τους σπουδαιότερους πρωτοπόρους στην επιστημονική κατανόηση της συνειδητότητας. Αυτός και η γυναίκα του Christina, έχουν συνεισφέρει και οι δύο στην διανοητική και εμπειρική κατανόησή της, μέσα από την δουλειά τους με το Holotropic Breathwork™.'' - Deepak Chopra  

''Η δουλειά του Grof είναι η σημαντικότερη προσφορά στην θεωρία προσωπικότητας εδώ και μερικές δεκαετίες.'' - Abraham Maslow Ιδρυτής της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας

Dr Stanislav Grof 

Ο Stanislav Grof, MD, (γεννήθηκε στην Πράγα, 1931) είναι ένας ψυχίατρος με περισσότερες από πέντε δεκαετίες εμπειρίας στην έρευνα μη-συνηθισμένων καταστάσεων συνειδητότητας. Στο παρελθόν, ήταν Διευθύνων Ερευνητής σε ένα ψυχεδελικό ερευνητικό πρόγραμμα στο Ψυχιατρικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας, Επικεφαλής της Ψυχιατρικής έρευνας στο Ψυχιατρικό Κέντρο Έρευνας του Μέριλαντ, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, και μόνιμος ερευνητικός υπότροφος στο Esalen Ινστιτούτο στο Big Sur της Καλιφόρνια. 

Σήμερα είναι καθηγητής Ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Ολιστικών Ερευνών της Καλιφόρνια (CIIS), διευθύνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες του Holotropic Breathwork™ και της Υπερατομικής Ψυχολογίας, και δίνει διαλέξεις και σεμινάρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένας από τους ιδρυτές και επικεφαλής θεωρητικός της Υπερατομικής Ψυχολογίας και ο ιδρυτικός Πρόεδρος της Διεθνούς Υπερατομικής Ένωσης (ΙΤΑ). 

Αν και είναι δύσκολο να συνοψίσουμε το τεράστιο έργο της δουλειάς του σε μόνο λίγα λόγια, αυτές είναι οι κορυφαίες επιστημονικές συνεισφορές του: 

  • Τα πρώτα πειράματα του με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών στην ψυχοθεραπεία έχουν αναπτύξει μια θεωρία και πρακτική, που μέχρι σήμερα είναι η μόνη βάση για τέτοιου είδους ψυχοθεραπεία. 
  • Η έρευνα του «τραύμα γέννησης» έχει υπηρετήσει ως ακρογωνιαίος λίθος την δημιουργία της Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχολογίας.
  • Η μεγαλύτερη συνεισφορά του είναι η δημιουργία της εκτεταμένης χαρτογράφησης της ανθρώπινης ψυχής, η οποία εκτός από το βιογραφικό επίπεδο, εξηγεί επίσης το προγεννητικό και περιγεννητικό επίπεδο (διεργασίες πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού), και τα υπερατομικά επίπεδα της ψυχής.
  • Μαζί με τη σύζυγό του Χριστίνα, έχει αναπτύξει το Holotropic Breathwork™ - προχωρημένη μέθοδο με την οποία οι άνθρωποι μπορούν εύκολα και φυσικά να φτάσουν σε διευρυμένα (ολοτροπικά) επίπεδα συνειδητότητας και να κινηθούν περαιτέρω προς την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της συνειδητότητάς τους. 
  • Μαζί με τους διάσημους A.Maslow και A.Sutich, έθεσε τα θεμέλια της Υπερατομικής Ψυχολογίας, της λεγόμενης «Τέταρτης Δύναμης» στην ψυχολογία. 
  • Έχει γράψει περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα και 20 βιβλία, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες του κόσμου, μεταξύ των οποίων: Realms of theHuman Unconscious, Beyond the Brain, LSD Psychotherapy, The Cosmic Game, Psychology of the Future, When the Impossible Happens, The Ultimate Journey, Healing Our Deepest Wounds, Spiritual Emergency, The Stormy Search for the Self, and Holotropic Breathwork™ (τα τρία τελευταία μαζί με την Christina Grof). 

Christina Grof

Η Christina Grof Ph.D., (1941-2014) ήταν ένας συγγραφέας, εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης, ψυχοθεραπευτής, ιδρυτής του Δικτύου Πνευματικού Συναγερμού (SEN), και συνιδρυτής του Holotropic Breathwork. Ήταν πρώην πρόεδρος του Grof Transpersonal Training, επίτιμος αντιπρόεδρος της Διεθνούς Υπερατομικής Ένωσης (ΙΤΑ), και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του Spiritual Emergence Network. Για πάνω από τριάντα χρόνια, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της Υπερατομικής Ψυχολογίας, η οποία περιλαμβάνει τις πνευματικές πτυχές της ανθρώπινης φύσης, καθώς και τις συναισθηματικές, νοητικές, σωματικές και κοινωνικές πτυχές, που είναι απαραίτητες για την πλήρη κατανόηση του ατόμου συνολικά.

Μεγαλωμένη στη Χονολουλού (Χαβάη), η κα Grof ήταν απόφοιτος της Sarah Lawrence College, όπου σπούδασε με τον μυθολόγο Joseph Campbell και τον ποιητή Muriel Rukeyser, και ολοκλήρωσε δύο τιμητικά πτυχία Ph.D. στην Υπερατομική Ψυχολογία. Έχει δώσει σεμινάρια και διαλέξεις ενώ συντόνισε συνέδρια διεθνώς για πάνω από 35 χρόνια. Οι τομείς ενδιαφέροντός της ήταν συγκεκριμένα τα θέματα της κακοποίησης των παιδιών καθώς και οι πνευματικές πτυχές του εθισμού και της απεξάρτησης.

Η Christina Grof είναι ο συγγραφέας του The Thirst for Wholeness: Attachment, Addiction, and theSpiritual Path (Harper San Francisco, 1993), των απομνημονευμάτων της στο The EggshellLanding (2014), ενώ εργάστηκε πάνω σε ένα βιβλίο για την ζωγραφικής της κατά τα τελευταία χρόνια. Άλλα βιβλία της, που είχε γράψει με τον Stanislav Grof, MD, είναι Beyond Death(Thames and Hudson, 1980), Spiritual Emergency: When Personal Transformation Becomes a Crisis(J.P. Tarcher, 1989), The Stormy Search for the Self (J.P. Tarcher, 1990) and Holotropic Breathwork: A New Approach to Self-Exploration and Therapy (SUNY Press, 2010). Όλα τα βιβλία της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. H Christina Grof πέθανε απροσδόκητα στις 15 Ιουνίου του 2014, από πνευμονία.

Ανάμεσα στα πολλά αξιόλογα βραβεία, έχει λάβει το Τιμητικό Βραβείο της Διεθνούς Υπερατομικής Ένωσης (ΙΤΑ) για την εισφορά κεφαλαίου στην ανάπτυξη αυτής της επιστήμης, το Βραβείο «97 Vision» του Vaclav Havel Foundation - βραβείο για Επίτευγμα Ζωής καθώς και το βραβείο Thomas R. Verny για τον βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχολογίας.Τα πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα και βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, και η επαναστατική ανακάλυψή του δημιούργησε την πλατφόρμα για την Προγεννητική, Περιγεννητική και Υπερατομική Ψυχολογία.